keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Plussanneet vs. ei plussanneet

Haluan ottaa osaa keskusteluun, joka selvästi on nyt ajankohtainen lapsettomuutta käsittelevissä tai pidempään vauvan yritystä yrittäneiden blogeissa. Saatan sohaista muurahaispesää tällä kirjoituksella, mutta sanottakoon nyt, että  se ei ole lainkaan tarkoitukseni.
 
Ensin tuli ns. plussa-aalto, joka monen mielestä oli liikkeellä blogimaailmassa. Itse en osaa sanoa onko plussia tullut enempää kuin aikaisemmin. Nyt moni kirjoittaa, kuinka katkeruus ja kateus nostaa päätään näistä  muiden plussauutisista. Ei pystytä aidosti iloitsemaan niistä, vaikka saatetaankin heittää onnittelut kommenttiboksiin.
 
Itse lukeudun noihin plussanneisiin ja vaikka näitä minun mietteitäni ei juuri kukaan lue, niin silti koen, että jollain tasolla nuo katkerat tekstit kohdistuvat myös minuun. Ja tiedän, että ainakin yhdeltä blogilistalta olen tipahtanut plussauksen jälkeen.
 
Joistain teksteistä tulee tunne, että minun kaltaisia, ilman hoitoja plussanneita kohtaan ollaan enemmän katkeria. Tai ainakin minä olen saanut sellaisen kuvan. Ihan kuin hoitojen avulla saatu plussa koettaisiin oikeutetummaksi.
 
Ehkä tämä on jonkinlainen puolustuspuhe, mutta mielestäni minä olen vähintäänkin yhtä paljon ansainnut tämän plussan. Vaikka en hoitoja joutunutkaan käymään läpi niin tämä kolmas plussa on tulosta reilun kolmen vuoden yrityksen ja kahden epäonnistuneen raskauden jälkeen.
 
Jotkut siis mielestäni vertaavat meitä ns. luomuplussaajia hoitojen kautta plussanneisiin, vaikka minun mielestäni tietenkään näin ei pitäisi tehdä. On totta, että hoitojen kautta plussanneet saattavat joutua odottamaan kauankin sitä ensimmäistäkin plussaa. Mutta entä minä, joka ensin yritän tuloksetta pari vuotta ja sitten koen kaksi raskauden menetystä, joissa unelmat ja odotukset valuvat pöntöstä alas. Onko tämä ollut helpompi tie??
 
Vaikka tämä tosiaan on jonkin sortin puolustuspuhe omasta puolestani, niin jollain tasolla ymmärrän miksi minut on poistettu plussauksen jälkeen blogilistalta. On tosin myönnettävä, että se kirpaisi hieman. Muistan kuinka katkera olen ollut hyvin läheisillekin ihmisille heidän kasvavista masuistaan, kun itse vielä vasta odottelin sitä pysyvää plussaa. Ja kaikki ikävät kokemukset ovat jättäneet jälkensä. Huomasin eilen, että katkeruus ei ole poistunut minusta, vaikka raskaana olen. Näin eilen entisen kollegan, joka oli tukevasti raskaana jo näkyvän mahansa kanssa. Olin niin kateellinen, että hän on päässyt siihen tilaan helposti (tiedän sen) ja saa nyt kasvattaa mahaansa, todennäköisesti vailla mitään huolta.
 
En tiedä, kuinka päättäisin tämän tekstin, jotta kellekään ei jäisi pahaa makua suuhun. Haluaisin sanoa kaikille ei plussanneille, että älkää "tuomitko" meitä plussanneita, varsinkaan jos se ei kohdallamme ole tapahtunut mitenkään helposti, mutta vaikka näin sanoisin, niin tiedän, että se ei todellisuudessa mene niin. On hyväksyttävä, että olen nyt hypännyt siihen toiseen leiriin, vaikka ajatuksissani usein edelleen löydän itseni sieltä toisesta leiristä, jossa jouduin olemaan aivan liian kauan. 

9 kommenttia:

 1. Tämä on vaikea asia. Itsekin ajattelen, että sillä ei pitäisi olla mitään väliä, kuinka raskautuminen tapahtuu lapsettomuuden jälkeen. Toiset "pääsevät" hoitoihin aikaisemmin kuin toiset ja muutoinkin - ei kai lapsettomuutta ja sen aiheuttamaa tuskaa voi mitata millään mittarilla.

  Mutta tieto toisen ihmisen raskaudesta herättää taitaa aina herättää lapsettomassa tunteita, suuntaan tai toiseen... Ja täällä blogimaailmassa on helppo esim. lakata lukemasta raskautuneen blogia, ihan vain itseään suojellakseen. Toisiin kirjoittajiin syntyy hämmentävän helposti jonkinlainen suhde, toiset taas on helppo ohittaa.

  Raskauden myötä astut "sinne toiseen leiriin" ja on varmasti mahdollista, että tästä leiristä löytyy uusia lukijoita ja uudenlaista vertaistukea. Meitä vanhoja unohtamattta :)

  Lapsettomuus vaikuttaa jokaiseen eri tavalla ja uskon, että vaikka (toivottavasti!) meistä tulisi vielä äitejä, ei kulkemamme tie unohdu.

  Halaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keiju:vastasin tähän juuri ja viesti hävisi jonnekin.
   Eli tuo itsehuojeluvaisto on varmastikin syy siihen, miksi plussanneita ei haluta enää seurata. Ja aivan luonnollinen syy onkin.

   Halaus myös sinulle. Toivon, että sinäkin saat pian sen kauan toivomasi plussan.

   Poista
 2. Keijun kanssa samoilla linjoilla, minusta kaikki jotka kokevat "lapsettomuuden" ovat tavalla tai toisella samassa veneessä. Mutta entäs ne jotka jäävät ilman lasta pitkistä hoidoista huolimatta, huh. En tiedä, enkä tässä vaiheessa (kun vielä itse uskon) uskalla edes miettiä sitä, millaista kasvua ja henkistymisen prosessia se vaatisi.

  Ehkä meillä hoidoissa olevilla ei-plussainneilla plussat herättävät pelkoa tuosta ei-koskaan vaihtoehdosta ja kun mieli ei ole valmis hyväksymään tuloksena on...Ääh. En tiedä, en ole vielä katkera muuta kuin satunnaisesti jollekin ns. kohtalolle, joka näin on asiat järjestänyt ja jään kyllä seurailemaan mielenkiinnolla sinun odotusaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soilikki: kiva kun kommentoit.
   Tekstiä kirjoittaessani, en ollenkaan tajunnut tätä itsesuojelu-aspektia. On varmasti niin, että pelko siitä ettei koskaan onnistu saamaan plussaa, nousee pinnalle muiden plussista kuullessa.

   Mukava kuulla, että jäät seurailemaan. En tiedä vielä millaiseksi tämä blogi muokkautuu. Alun perin aloin kirjoittamaan kohdunulkoisen jälkeen, koska halusin jakaa oman tarinani mahdollisesti saman kohdanneiden kanssa. Itse kun en hirveästi löytänyt vertaistukea ko. aiheen piiristä.

   Toki toivoisin, että tämä toimisi vertaistukena myös muille pitkään yrittäneille. Ja ehkä jotkut asiat voivat jossain vaiheessa koskettaa vaikka hoitojen kautta plussan saaneita. En tosin toivo, että keskenmenon tai kohdunulkopuolisen raskauden osalta, mutta mahdollisesti jonkin muun asian.

   Poista
 3. Ihan ensiksi, onnea onnea onnea teille - uusi lukija ilmoittautuu!

  Toi on tosi vaikea aihe. Jokainen, ja varsinkin lapsettomuudesta edes tovin "kärsineet" suhtautuvat toisten plussaamiseen eri tavalla. Vaikka kuinka haluaisi iloita toisten puolesta, se sattuu ja harmittaa.. Älä loukkaannu siitä, jos joku lopettaa blogisi lukemisen tämän takia, eivät he sillä pahaa tarkoita.

  Jos vertaa muihin blogiaiheisiin, minäkin vaihdan lukulistojani vähän elämäntilanteesta riippuen: häiden alla luin ainoastaan hääblogeja, ja nyt en jaksa niitä enää yhtään :) ;)

  Omalla foorumillani en ole asiasta (vielä) maininnut, mutta itsekin plussasin viikonloppuna reilun 1,5 vuoden yrityksen jälkeen. Ja nyt luonnollisesti pidän silmät auki kaikista blogeista, joissa ollaan samassa tilanteessa :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea oikein paljon Elisa plussasta!

   Niin, kyllä minä ymmärrän, että eivät he oikeasti pahaa tarkoita. Tuli vaan jotenkin tarve puolustella omaa plussaa kun huomasin, että ko. henkilö oli kuitenkin jättänyt listaansa hoitojen kautta plussanneen. No, eteenpäin mennään kukin omalla polullamme:)

   Poista
 4. Vaikea aihe ja koskettaa niin kovin monia :(. itselläni huomasin samaa katkeruutta aikanaan. Luin innokkaasti vertaistuen toivossa blogeja ja sainkin niistä voimaa vaikeiden aikojen keskellä. Mutta ne ihanat kamalat plussat, kyllähän ne alkoivat kirpaista jossain kohtaa.

  Mietin silloin asiaa ja tulin siihen tulokseen, että omalla kohdalla se oli pelkoa siitä "pienestä" prosentista, joka jää kokonaan ilman. Muistan kuinka toiveekkaasti luin hoitojen alussa, että 80% saa lapsen. Silloin se tuntui lohduttavalta. Mutta kun itse vain junnasi paikallaan vuosi toisensa perään hoidoista huolimatta ja muille niitä plussia kuitenkin tuli, alkoi tulla tukala olo...Mitä jos me kuulutaankin siihen 20% epäonniseen joukkoon?! Jokainen plussa ympärillä alkoi tuntua siltä, että mahikset väheni meidän kohdalla mahtua myös siihen 80 prosenttiin. Naurettavaa näin jälkeen päin, kun oikein järjellä keskittyy ajattelemaan. Mutta silloin niin todellista pelkoa ja suunnatonta ahdistusta herättänyt asia. Eli pystyn kyllä sikäli hyvin ymmärtämään.

  Sittemmin asiat kääntyi meillä hyvin ja nyt jopa odotamme toista lastamme. Kuitenkaan nuo pitkät vuodet (9) eivät koskaan unohdu ja identiteetti on edelleen jollain tapaa lapsettomuudesta kärsivän. Kai se on niin syvällä ettei ehkä koskaan katoa. Vieläkin viiltää kun joku kertoo raskautuneensa ekasta tai toisesta kierrosta :) On se niin väärin...

  VastaaPoista
 5. Itse poistin ihan oman mielenrauhan takia plussanneet listalta, sillä joka päivä alkoi olla vaan uutisia vauvasta/mahasta jne...ja lukematta blogia kirpaisi sen verran pahasti että itseäni suojellakseni tämän poisto-operaation tein.
  Ja juurikin toi 20%:n mahdollisuus tuntuu joka plussasta olevan lähempänä ja lähempänä omaa elämää, kuin se 80% joka onnistuu... en poistoilla tahdo kenekään mieltä pahoittaa, mutta miksi pitäisi minunkaan omaa mieltä pahoittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän varsin hyvin, miksi plussanneiden blogit poistetaan. Se ei ollut se perimmäinen syy, miksi kirjoitin tämän tekstin. Itse tekisin ihan varmasti samalla tavalla.
   Eikä Feeniks sinun blogisi ollut se, mistä huomasin blogini hävinneen listalta.

   Poista