tiistai 18. maaliskuuta 2014

Vatsalihaksista

Viime viikonloppuna huomasin sängystä noustessa, että suorat vatsalihakseni ovat erkaantuneet toisistaan. Siihen väliin nousi siis sellainen ns. harjanne. En tiennyt, että se tapahtuisi jo nyt?? Luulin, että vasta joskus viikolla 20 näin kävisi. En juurikaan tiedä asiasta, muuta kuin, muistan kaverini siitä kertoneen ja ettei enää saisi sitten harjoittaa suoria vatsalihaksia. Nyt olen tietenkin googlaillut netistä asiasta:)

Viikonloppuna salilla ollessani lämmittelin painopallolla. Heittelin sitä suorin käsin pään yli seinää vasten ja huomasin, että se harjanne tuli siinäkin esiin! No, kiinnitettyäni siihen huomiota ja jännittämällä vatsalihaksia heiton aikana, sitä ei tullut.

Suorien vatsalihasten harjoittamisen olenkin jättänyt pois jo jokin aika sitten. Olen tehnyt enää syviä (lankuttamalla) ja sivuttaisia vatsalihaksia. Täytyy nyt vielä kiinnittää huomiota muita liikkeitä tehdessä ettei tuo "pullistuma" pääse esiin, koska se kai voi sitten synnytyksen jälkeen vaikuttaa siihen, että vatsalihakset eivät palaudukaan enää ennalleen, ainakaan samalla tavalla.

Nyt parin päivän ajan vatsa on selvästi muuttanut muotoaan ja sitä on alkanut kiristämään. En myöskään saa vedettyä vatsaa enää samalla tavalla sisään ja se on selvästi pinkeempi kuin aikaisemmin. Ihanaa! Odotan niin, että saisin jo sellaisen aivan selvästi vauvamahan. Vaikka omasta mielestä tämä on jo sellainen, mutta ei varmasti monen ulkopuolisen mielestä.

Eilen olin siis salilla ja tein käsiä ja selkää. Aluksi lämmittelin crosstrainerilla 20 min, jonka jälkeen tein ylätaljalla ns. leuanvetoja. Ylätaljatangosta siis otetaan kiinni joko myötä-tai vastaotteella ja vedetään tanko alas.  Liike vastaa leuanvetoa. Olen aikaisemmin tehnyt perinteisiä leuanvetoja, mutta ne ovat viime aikoina olleet niin raskaita tehdä, joten siirryin tähän taljalla tehtävään. Tykkään liikkeestä tosi paljon. Mielestäni sillä on hyvä vahvistaa leuanvetoon vaadittavia lihaksia ja saa tuntumaa, että missä leuanvedon pitäisi tuntua. Sen jälkeen voikin sitten siirtyä ihan aitoihin leuanvetoihin, mikä onkin todella hyvä liike.

Tämän jälkeen tein tankocircuitin, jota tykkään usein tehdä. Tarvitset siihen levytangon ja halutessasi painot. Circuitin periaate on tämä:
6 liikettä, 10 toistoa aina/liike
Liikkeet ovat: rinnalleveto (reisien korkeudelta), pystysoutu, hauiskääntö, askelkyykky, kulmasoutu ja pystypunnerrus. Järjestys on siis tuo.

1. kierros: yksi liike kerrallaan ja reilu hengähdystauko joka liikkeen välissä.
2. kierros: kaksi liikettä peräjälkeen ja sen jälkeen tauko. Sitten kaksi seuraavaa ja tauko jne.
3. kierros: kolme liikettä peräjälkeen ja tauko. Sen jälkeen kolme liikettä ja tauko.
4. kierros: kaikki liikkeet putkeen ilman taukoja.

Ennen raskautta ja ekojen raskausviikkojenkin aikana tein tätä 30kg:lla. Eilen tein ainoastaan 4 liikettä, jättäen pois rinnallevedon ja askelkyykyn. Ihan vaan sen takia, että teen niitä huomenna, torstaina. Muokkasin treeniä myös siten, että tein 3 kierrosta jokaista neljää liikettä lyhyiden taukojen kanssa. Toistoja nostin 12. Eli siis jokaisella kierroksella 12 toistoa kutakin neljää liikettä. Hauiskäännöissä ja pystypunnerruksessa käytin 20 kiloa, pystysoudussa 30kg ja kulmasoudussa 35kg. Pystypunnerruksessa olisi voinut olla enemmän, mutta vatsaa kiristi jonkin verran, joten laskin painoja.

Tankocircuit on tosi hyvä treeni ja jos tauoista ei tee liian pitkiä, niin saa kyllä mukavan poltteen joka puolelle kehoa. Veljeni kanssa ollaan tehty niin, että vuoron perään tehdään sarja ja tauko on aina sen verran, kun toisella menee aikaa liikesarjan suorittamiseen. Silloin tietää tehneensä:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti